G E T F I T W I T H Y A S M I N

Hi! Allereerst wil ik even beginnen met te zeggen dat ik het ontzettend leuk vindt dat jullie mij gevraagd hebben dit te schrijven. Ik krijg altijd een erg warm gevoel van een groep mensen die hetzelfde doel nastreven, keihard werken en elkaar ondersteunen en dat is bij jullie Team of Soldiers zeker het geval. Prachtig om van buitenaf te zien. Keep up the good work! Dan nu over mij. Ik ben Thies, 30 jaar en woon in Amsterdam. In het dagelijks leven werk ik als social mediaconsultant bij een mediabureau, maar daarnaast ben ik mijn verhaal sinds begin 2020 meer gaan delen via mijn Instagram account @Thiescipline. Ik ben eind 2019 in een burn-out en depressie terecht gekomen en heb ook een verleden met zwaar overgewicht, negatief zelfbeeld en PTSS. Daar praat ik open over op mijn account, ik ben namelijk bij lange na niet de enige die deze struggles heeft dus als ik ook maar 1 persoon misschien een beetje kan helpen met mijn verhaal dan is dat het al meer dan waard.

Kan je ons meenemen naar de tijd toen je 23 jaar jong was. Hoe stond je toen in het leven?

Haha, dat was eigenlijk een compleet andere Thies. Ik studeerde toen nog en begon elke ochtend met een flinke sloot koffie en wat sigaretten. Elke ochtend opnieuw. Zoals je op mijn voor en na foto’s kan zien was die levensstijl niet per se gezond. Verder sportte ik ook niet. Naast het roken, drinken en niet sporten had ik ook flink overgewicht. Vaak verborg ik dat door een overhemd over m’n shirts te dragen. Ohja, en ik was diepongelukkig. ⠀Je zou denken dat de alarmbellen wel flink zouden rinkelen. Maar dat was niet zo. Ik vond het wel prima zo. ⠀

Ik hoefde van mijzelf niet te veranderen. Tot de knop omging. Dit ging zo niet langer meer. Als mensen zeggen dat ze niet willen veranderen, bedoelen ze eigenlijk dat ze geen motief of stimulans hebben om te veranderen. Verander het motief of de stimulans en het gedrag zal volgen. Voor mij was het heel simpel: ik wou niet meer ongelukkig zijn. Er moest iets veranderen. Dus ging de knop om en moest en zou ik gelukkig worden. In mijn lijf, met mijn levensstijl en in mijn hoofd. En vanaf dat moment heb ik niet meer achteromgekeken en ben ik aan mijzelf gaan bouwen.


Hoe ben je jouw valkuilen gaan herkennen en hoe heb je deze aangepakt?

Mijn leven tot nu toe heeft eigenlijk meerdere valkuilen gehad. Ik zie het eigenlijk een beetje als lessen en pijn die eerst verwerkt dienden te worden voor ik door kon met mijn leven. Als je die pijn niet verwerkt en er geen aandacht aan besteedt dan blijft het terugkomen en kom je niet verder. De enige weg is er recht doorheen. Vanuit mijn jeugd was de grootste valkuil omgaan met eten. Ik heb een problematische jeugd gehad waardoor ik veel ben gaan emotie-eten. Dat resulteerde erin dat ik rond mijn 18e 115 kilo weg. Toen de knop omging en ik veel begon met sporten heb ik mij ook direct verdiept in eten. Ik ben een aantal boeken gaan gelezen en heb mij er oprecht in geïnteresseerd hoe je ‘moet’ eten om gezond te zijn. Het fijne is dat als het mij oprecht interesseert ik mij er helemaal in verdiep en zo mijn nieuwsgierigheid inzet om er beter uit te komen. Datzelfde heb ik ook gedaan toen ik in mijn burn-out en depressie terecht kwam. Er waren ontelbare valkuilen waarvan ik wel wist dat ik erin kon vallen, maar bij elkaar opgeteld niet had verwacht dat ze mij in zo’n mentaal zware positie konden brengen. De grootste valkuil is daarin denk ik wel perfectionisme. Dat heb ik altijd al gehad en daardoor maak ik het mijzelf vaak erg moeilijk. Het hoeft namelijk niet altijd perfect. Een keer een zesje scoren is ook prima. Veel van mijn valkuilen heb ik verwerkt door middel van therapie. Door de jaren heen heb ik 3 therapie-trajecten gevolgd die mij erg hebben geholpen. Ik kan het iedereen aanraden als je wil dat iemand naar je luistert en je handvatten geeft om aan je problemen te werken.

Op Instagram geef je aan dat je 33,0 kilo bent afgevallen nu is natuurlijk onze vraag hoe heb je dat gedaan?

Goede vraag. Voor mij was het eigenlijk heel simpel. Ik heb nooit in mijn hoofd gehad dat ik 33 kilo wou afvallen. Ik heb überhaupt nooit aan een getal gedacht. Ik ben gewoon begonnen en ben kilo voor kilo afgevallen. Zo simpel is het. Je hoeft niet 5 of 10 of 30 kilo in één keer af te vallen. Maar ik ben in mijn geval 33 keer 1 kilo afgevallen. Breek het op in kleine stukjes en je maakt het jezelf veel gemakkelijker. Eerder noemde ik ook al dat de knop om is gegaan. Ik heb het afvallen nooit gezien als iets tijdelijks, maar toen de knop om ging heb ik mijn hele levensstijl omgegooid. Als je afvallen als straf ziet en je gaat wel even 10 weken diëten om weer op gewicht te komen, dan kan ik je nu al vertellen dat die verloren kilo’s er na een paar weken weer aan zitten. Zie het niet als pieken en dalen of als een jojo-effect, maar meer als verandering in levensstijl en je gaat nooit meer terug willen naar de minder fitte versie van jezelf.Dat je bent afgevallen is natuurlijk super! Wat voor goeds heeft het veranderen van jouw levensstijl jou opgebracht?

Poeh, wat een goede vraag. Ik ben er oprecht een ander mens door geworden. Als ik puur naar fysieke aspect kijk dan heeft het sporten en veranderen van mijn voeding ervoor gezorgd dat ik veel meer zelfvertrouwen heb gekregen. Eerder noemde ik al dat ik een negatief zelfbeeld had. Dat werd grotendeels veroorzaakt door mijn lichaam. Ik wou ook slank zijn, net zoals mijn vrienden en leeftijdgenoten. Toen ik eenmaal begon met sporten en resultaat begon te zien kreeg mijn zelfbeeld ook direct een boost.


Ik heb door de jaren geleerd dat fysieke gezondheid gelijk staat aan mentale gezondheid. Het is eigenlijk echt een totaalplaatje. Je fysieke, mentale en emotionele gezondheid staan allemaal met elkaar in verbinding. Zodra ik mij levensstijl had omgegooid profiteerden al deze verschillende gezondheden daarvan. Een valkuil was echter wel dat ik met mijn perfectionisme bijvoorbeeld te veel aandacht besteedde aan mijn fysieke gezondheid, waardoor mijn mentale en emotionele gezondheid daaronder leden. Vanaf het moment dat ik in mijn burn-out en depressie ben terecht gekomen ben ik ook daaraan gaan werken. Nu is die gezondheid veel meer in balans. Als je gezond bent in je hoofd, ben je dat vaak ook in je lichaam en andersom.
Op basis van gezondheid want zijn drie lessen die je aan onze soldiers wilt meegeven?

Vind iets wat je leuk vindt. Je hoeft echt niet naar een mega sportschool te gaan met allemaal apparaten waar je niks van begrijpt. Er zijn honderden sporten die je uit kan proberen die misschien wel iets voor je zijn. Misschien is zumba wel helemaal jouw ding of ga je net als ik CrossFitten. Als je iets vindt waar je plezier van krijgt dan maak je het jezelf direct een stuk makkelijker om het vol te houden.

Aan je gezondheid werken, sporten, op je voeding en slaap letten, in het kort gezegd: een fitte levensstijl aanhouden gaat niet al je problemen uit de wereld helpen. Maar het gaat je wel op een betere positie in het leven brengen waardoor de problemen in je leven makkelijker te verhelpen zijn.

Zoek een levensstijl die je vol kan houden en werkt voor jou. Af en toe een pizza, biertje of Big Mac is prima. Het moet immers wel leuk blijven. Maar maak er geen gewoonte van en kom weer in je ritme van gezond eten en sporten. Een beetje discipline en consistentie brengen je heel ver.


Was je ongelukkig 33,0 kilo geleden?

Absoluut. Niet alleen door mijn overgewicht maar ook vooral door het label dat ik daar zelf aan hing. Ik vergeleek mijzelf met anderen. Anderen waren toch wel slank? Hadden wel een normale jeugd gehad? En hadden geen mentale problemen? Combineer dat constant vergelijken met mijn perfectionisme en een ongezond levensstijl en je hebt een ongelukkig mens. Als ik op dit moment in mijn leven 33 kilo zwaarder zou zijn zou ik daar denk ik wel gelukkig mee kunnen zijn. Vooral omdat ik mijn geluk nu niet meer af laat hangen van het nummer op de weegschaal of het perfecte plaatje dat de media je voorschotelt. Je mentale gezondheid gaat er direct op vooruit als je doorkrijgt dat hoe je er fysiek uit ziet niet je zelfwaarde definieert.

Hoe gaat het nu met je?

Eigenlijk heel goed! Ik ben sinds augustus weer 100% aan het werk en mijn burn-out en depressie zijn weg. Het was een lange weg om die te verwerken maar ik ben heel blij met waar ik nu sta. Ik ben nog nooit zo fit geweest, nog nooit zo mentaal gezond geweest, nog nooit zo trots op mijzelf geweest en eigenlijk nog nooit zo in balans geweest als dat ik nu ben. Als een soort van rups had ik blijkbaar even een moment nodig om te ontpoppen tot een betere en mooiere versie van mijzelf en daar ben ik heel blij mee. Ik zie dit eigenlijk pas als het begin van een nieuwe fase van mijn leven. Een fase waar ik anderen met dezelfde problemen hopelijk ook kan gaan helpen. Want zoals ik al zei ben ik niet de enige met deze problemen en ik hoop dat ik anderen kan helpen om die ook te gaan verwerken.
Waar kunnen onze soldiers jouw terugvinden?

Via @thiescipline op Instagram. Daar deel ik mijn verhaal en tips en tricks over (mentale) gezondheid. Als je dit leest en je hebt iets aan mijn verhaal gehad of het komt je misschien bekend voor omdat je hetzelfde hebt meegemaakt of meemaakt, stuur me dan alsjeblieft een DM. Dat vind ik altijd erg mooi om te lezen. Succes Soldiers!